Kategorie badania
Lipazy to grupa enzymów trawiennych zaangażowanych w trawienie lipidów. W organizmie człowieka główną lipazą jest lipaza trzustkowa, która katalizuje reakcję rozkładu trójglicerydów stanowiących jeden z podstawowych składników odżywczych. Lipaza jest wydzielana z trzustki w postaci nieaktywnej, co chroni ten narząd przed samostrawieniem. Ulega aktywacji w dwunastnicy.
W prawidłowych warunkach we krwi znajdują się bardzo małe ilości lipazy. W przypadku uszkodzenia komórek trzustki lub zatkania przewodów trzustkowych poziom enzymu we krwi wzrasta. Lipaza znajduje zastosowanie przede wszystkim jako marker chorób trzustki, choć może osiągać nieprawidłowe wartości także w innych przypadkach.
Badanie poziomu lipazy jest wskazane w następujących przypadkach:
W celu oznaczenia poziomu lipazy pobiera się krew żylną. Równolegle zazwyczaj sprawdza się poziom amylazy, która również jest enzymem trzustkowym. Zbyt wysoki poziom obu enzymów wskazuje z dużym prawdopodobieństwem na chorobę trzustki.
Badanie nie wymaga szczególnego przygotowania. Należy zgłosić się na nie w godzinach porannych, na czczo (tj. 8-12 godzin od ostatniego posiłku).
Poziom lipazy przekraczający górną granicę normy może wskazywać na następujące schorzenia:
Zbyt niski poziom lipazy zazwyczaj wskazuje na trwałe uszkodzenie komórek trzustki wydzielających lipazę. Przyczyną takiego stanu mogą być m.in. mukowiscydoza, przewlekłe zapalenie trzustki oraz cukrzyca typu 1.
27,55 zł
Lipaza