Kategorie badania
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B (jego inne nazwy to witamina B9 oraz folacyna). Stanowi syntetyczną postać folianów występujących w organizmie. Ponieważ nie podlega endogennej syntezie, musi być dostarczany w odpowiedniej ilości wraz z dietą lub poprzez suplementację farmakologiczną.
Kwas foliowy bierze udział w wielu kluczowych przemianach biochemicznych, między innymi w syntezie kwasów nukleinowych budujących DNA. Jego źródłem są głównie zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, fasolka, szparagi, jarmuż), cytrusy, awokado, zboża, orzechy i jajka.
Główne wskazania do badania poziomu kwasu foliowego są następujące:
Badanie nie wymaga szczególnego przygotowania. Najlepiej zgłosić się na nie w godzinach porannych na czczo (tj. 8-12 godzin od spożycia ostatniego posiłku). Lekarz może zalecić, aby przed badaniem odstawić leki, które mogłyby wpłynąć na wynik pomiaru.
Badanie poziomu kwasu foliowego polega na pobraniu krwi żylnej. Stężenie witaminy jest oznaczane w surowicy i interpretowane w odniesieniu do wartości referencyjnych. Poziom kwasu foliowego często oznacza się łącznie z poziomem witaminy B12.
Do objawów niedoboru kwasu foliowego należą:
Niedobór kwasu foliowego u kobiet w ciąży może prowadzić do rozwoju poważnych wad rozwojowych u płodu, takich jak rozszczep kręgosłupa. Z tego powodu kobietom planującym ciążę zazwyczaj zaleca się suplementację kwasu foliowego.
Nadmiar kwasu foliowego jest wydalany z moczem, dlatego przedawkowanie to rzadki problem kliniczny. Jego przyczyną jest zazwyczaj przewlekłe przyjmowanie zbyt wysokich dawek suplementu. Nadmiar kwasu foliowego może objawiać się biegunką, wymiotami, zmianami zachowania, zaburzeniami świadomości oraz drgawkami. Może również maskować niedobór witaminy B12 w badaniach laboratoryjnych i opóźniać wdrożenie odpowiedniego leczenia.
71,25 zł
Kwas foliowy