Kategorie badania
Badanie poziomu elastazy trzustkowej w kale jest nieinwazyjnym testem służącym do oceny zewnątrzwydzielniczej funkcji trzustki, czyli jej zdolności do produkcji i wydzielania enzymów trawiennych.
Elastaza trzustkowa (elastaza-1) jest proteazą produkowaną wyłącznie przez komórki trzustki, a jej kluczową zaletą diagnostyczną jest fakt, że przechodzi przez cały przewód pokarmowy w formie niezmienionej i jest wydalana z kałem. Z tego powodu jej stężenie w kale odzwierciedla w sposób bezpośredni i bardzo czuły stan fizjologiczny trzustki.
Obniżone stężenie elastazy w kale jest głównym wskaźnikiem zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki (EPI), stanu charakteryzującego się niedoborem enzymów trawiennych, co prowadzi do upośledzenia trawienia i wchłaniania tłuszczów oraz białek. Niewydolność ta najczęściej występuje w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki, ale towarzyszy również mukowiscydozie, rakowi trzustki, stanom po resekcjach trzustki oraz zaawansowanej cukrzycy.
223,25 zł
Elastaza trzustkowa w kale