Kategorie badania
Cholesterol jest lipidem powszechnie występującym w ludzkim organizmie. Stanowi jeden z podstawowych składników błon komórek zwierzęcych i nadaje im stabilność. Ponadto jest niezbędny do syntezy wielu ważnych związków, w tym hormonów steroidowych (np. testosteronu, kortyzolu, aldosteronu), kwasów żółciowych i witaminy D3.
Istnieją dwa podstawowe źródła cholesterolu — synteza endogenna (80%) oraz dieta (20%). Jest obecny w produktach pochodzenia zwierzęcego, między innymi takich jak: jaja, mięso, sery, masło, tłuste mleko oraz ryby. We krwi cholesterol jest związany z nośnikami, którymi są lipoproteiny LDL, HDL i VLDL; cholesterol całkowity stanowi sumę LDL-CH, HDL-CH oraz VLDL-CH.
Wysoki poziom cholesterolu nie zawsze daje o sobie znać, dlatego należy pamiętać o regularnym wykonywaniu badań kontrolnych, w szczególności w przypadku występowania określonych czynników ryzyka. Badanie to pozwala na wstępne określenie prawdopodobieństwa wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych lub miażdżycy.
Wskazania do oznaczenia poziomu cholesterolu całkowitego są następujące:
Badanie nie wymaga szczególnego przygotowania. Należy zgłosić się na nie na czczo (tj. 8-12 godzin od spożycia ostatniego posiłku). Przed badaniem należy stosować normalną dietę, a w miarę możliwości ograniczyć nadmierny stres i wysiłek fizyczny.
W celu oznaczenia cholesterolu całkowitego pobiera się krew żylną. Zazwyczaj jednocześnie określa się poziom poszczególnych frakcji cholesterolu (LDL-CH, HDL-CH), a także trójglicerydów (TAG). Wynik badania musi być zinterpretowany przez lekarza, z uwzględnieniem czynników ryzyka, chorób i innych obciążeń pacjenta.
Zbyt wysoki poziom cholesterolu całkowitego może prowadzić do chorób takich jak:
Zbyt niski poziom cholesterolu całkowitego to znacznie rzadszy problem kliniczny. Nie należy go jednak bagatelizować, gdyż może świadczyć o:
15,20 zł
Cholesterol całkowity